F橤n뺼br> Habsburg-Lotharingiai Mihᬹ
f襲ceg

 


HEINRICH ISAAC (c. 1450-1517)

Szletsnek pontos idejt s helyt nem tudjuk. Felteheten 1450 krl szletett Nmetalfldn, ahogy ezt az letnek korai szakaszra vonatkoz itliai forrsokbl kvetkeztetni lehet, amelyekben „Arrigho de Ugho da Fiandra” emltik.

letrl elsknt 1484-bl van adatunk. Ekkor Lorenzo „il Magnifico” de Medici szolglatban llt Firenzben. Itt a csald ltal patronlt hrom templom nekese s komponistja volt, valamint Lorenzo gyermekeinek zenei nevelst is elltta. Gyakran komponlt vilgi mveket is az udvar kltinek, vagy a csald tagjainak verseire is. Giovanni Medici ksbb X. Le ppaknt felkarolta s jelents feladattal ltta el ids tantmestert.

Isaac 10 vet tlttt Firenzben, majd 1494-ben Lorenzo halla utn kt vvel tvozott a vrosbl, de nem rkre. A korai firenzei vek alatt meghzasodott, s Lorenzo segtsgvel hzat vsrolt a vrosban, kzel a Medici palothoz. Isaac tvozsa utn felesge Firenzben maradt, gy a komponista – amikor csak tehette – hazaltogatott. Egy helyi intzmnnyel kttt szerzdse fennmaradt, miszerint k gondoskodnak Isaac felesgnek elltsrl, telt s bort szlltottak a hzhoz venknti djazs fejben.

Legkzelebbi adatunk szerint 1496. novemberben csatlakozik I. Miksa csszrhoz, aki ekkor Pisban llomsozik. A Habsburg udvar eddig kvl esett a nmetalfldi zeneszerzk „hatsugarn”, Isaac az els, aki a csszr szolglatban magas szintre juttatja, felvirgoztatja az udvar zenei lett.

1497. prilisban mr szerepel a neve a bcsi udvar fizetsi jegyzkn, mint „udvari komponista”. A kedvez felttelek hatsra felesgt is Bcsbe hozatja.

Az j pozci megvltoztatja sajt mveinek repertorjt. Nmetalfldn s Itliban tlttt idejbl elssorban francia s olasz nyelv vilgi darabjai maradtak fenn, ettl az idtl, pedig latin nyelv motetti, liturgikus s nnepi alkalmakra ksztett mvei kerlnek eltrbe. Termszetesen, a kor hagyomnya szerint, felhasznl vilgi dallamokat is ezekhez az j mvekhez. Az ausztriai s nmet terleteken divatos „Lied” vilgi mfajt a francia chansonok mvszi sznvonalra emeli, s gyakran egyhzi mvekben is feldolgoz egy-egy ismert dallamot.

Msik jelents jtsa a klnsen nmet terleteken elterjedt „alternatim” gyakorlat tovbbfejlesztse. Ez a gyakorlat az ordinarium missae tteleire volt jellemz, ami azt jelentette, hogy vltakoz mdon, egy- s tbbszlam rszek felvltva kvettk egymst az egyes nekelt rszeken bell. A XV-XVI. szzadban az orgona s nek vltakozsrl is tudunk. Isaac ezt a gyakorlatot tovbbfejleszti, s kiterjeszti a proprium missae tteleire is, ketts rtelemben: egyrszt a fent lertak szerinti vltakozs figyelembevtelvel, msrszt a proprium missae egyes tteleinek feldolgozst tekintve; vagyis az introitus, alleluia/sequentia, communio tbbszlam, a kztes vltoz rszek graduale s offertorium egyszlam gregorin. Isaac pozcija szerint mveit bcsi hasznlatra komponlta, de gyakorta kldtt darabokat Firenzbe, vagy ms eurpai vrosokba, udvarokba. Bcs s Firenze mellett letnek fontos helysznei voltak mg Torgau, Ferrara s Konstanz, ahol idrl-idre megfordult.

Rviddel I. Miksval val tallkozsa utn Blcs Frigyes szsz fejedelem udvari Kapelljnak nvsorban olvashatjuk Isaac nevt Torgauban, ahol ezutn tbbszr felbukkan. Mg 1498 eltt felkerl a Habsburgok szmad knyvbe, s 1499-ben megfordul Firenzben is. Az 1505 krl keletkezett tbbszlam mise anyagot tartalmaz kziratban nagyrszt a torgaui Blcs Frigyes szmra komponlt mvek vannak. Ezeket ksbb jelentsen tdolgozza s a bcsi gyakorlatba mr ezek a feljtott mvek kerlnek, amikbl Isaac halla utn kzel 50 vvel ltrejn a Choralis Constantinus nyomtatvnya.

Ferrarai ltogatst egy 1502. szeptemberbl szrmaz levl rkti meg, melyet I. Ercole herceg egyik gynke kld urnak: „Felhvom Fensged figyelmet, hogy Isaac nekes Ferrarban jrt, s a ,,La-mi-la-sol-la-si-la-mi”, tmra motettt szerzett, amely nagyon j, s amellyel kt nap alatt elkszlt. Ebbl mindazonltal mg nem lehet tbbre, csupn arra kvetkeztetni, hogy nagyon gyorsan dolgozik; azonkvl azonban gy komponl, hogy munkja tetszik az embereknek. gy tallom, hogy alkalmasabb lenne Fensged szolglatra, mint Josquin, mert szvlyesebb modor s tbb jat r. Igaz ugyan, hogy Josquin jobban komponl, de a sajt feje s zlse utn megy, nem pedig az emberek kvnsgt kveti.” A levl ellenre a herceg Josquin-t hvja meg udvarba komponistnak.

Sokkal fontosabb Isaac kapcsolata a nmet Konstanz vrosval. Valamivel 1505. eltt Martin Vogelmayer volt a vros orgonistja, akinek kzrsval van lejegyezve Isaac Sub tuum praesidium kezdet motettja a St. Gall - MS 530 jelzet kziratban. Egy msik kdex (St. Gall - MS463/464) rzi az ugyancsak Konstanzban keletkezett hatszlam Virgo prudentissima motettjt. 1507-ben birodalmi gylst tartanak a vrosban, ahol Niccolo Machiavelli nnepsgn a komponista s felesge is rszt vesznek. I. Miksnak s a csszri Kapellnak ekkor Konstanz a szkhelye. A katedrlis pspke, Hugo von Hohenlandenberg itt hallja Isaac liturgikus mveit, s valsznleg veti fel a zeneszerznek a ksbbi Choralis Constantinus tlett.

Isaac letnek utols szakaszban Ausztria liturgikus s vilgi zenjnek megjtsn, jobbtteln fradozik. Firenzben a Mediciek jra megersdnek. Lorenzo halla utn, Savonarola fellpsnek hatsra hatalmi helyzetk meggyenglt, de ekkorra visszanyerik befolysukat. Ebben nagy szerep jut Lorenzo finak – akit Isaac mg ifjkorban tantott – Giovanni de Medicinek ppv vlasztsa, aki X. Le nven uralkodott Rmban. A ppa 1514. mjus 13-n, kzvetett mdon levelet kld ifjkori mesternek. Az zenetet a Sixtus-kpolna Priorjra Nicolo da Pittis-re bzza. A ppa Isaac rszre nyugdjat biztost 22 vvel azeltti szolglatairt, s arra kri, hogy a Medici csald gyeinek intzsben, befolysuk visszalltsban segdkezzen Firenzben. Isaac a levl kapcsn felkeresi I. Mikst, s a ppa krsre hivatkozva a csszr szolglatbl val felmentst kri. A csszr elismerve s megksznve eddigi szolglatait, tekintlyes letjradkban rszesti s elbocstja. Isaac ezutn visszatr Firenzbe s nem hivatalosan a Medici csaldot szolglja, gyeinek intzst felgyeli. Itt halt meg 1517. mrcius 26-n.