F橤n뺼br> Habsburg-Lotharingiai Mihᬹ
f襲ceg

 



Corvina Consort - HU

A Corvina Consort ének- és hangszeregyüttes feladatának tekinti, hogy a ma emberével megismertesse a régi korok zenéjét. Az együttes repertoárján öt évszázad egyházi és világi, vokális és instrumentális mûvei szerepelnek. Tagjai fiatal mûvészek, akik más jelentõs régizenét játszó együttesekkel is rendszeresen szerepelnek itthon és külföldön. Több rádió-, televízió- és lemezfelvétel közremûködõi.

A Corvina Consort elsõ két CD-je az együttes Orlando di Lasso mûveit bemutató hangverseny-sorozatának mûsoraiból készült el. Számos nemzetközi kritika jelent meg róluk. Többek között az OFFICIUM DEFUNCTORUM c. lemez elnyerte a Le Monde de la Musique - párizsi folyóirat - CHOC díját, 1999. októberében.

A Corvina Consort 2001-ben és 2004-ben Hungarotonnál kiadott lemezei  – Pierre de la Rue: CHANSONS from the Album of Marguerite of Austria - Hungaroton Classic, HCD 32018; Claude Le Jeune: Airs & Pseaumes - Hungaroton Classic, 2004. HCD 32189 – szintén kedvezõ fogadtatásban részesültek. A medieval.org értékelése szerint bekerültek a 2001. és 2004. évben megjelent legjobb hanglemezek tizes listájára.

Az együttes 2005-ben jelentette meg ötödik CD-jét „…Isten s jó Szerelem maradjon veletek!” címmel, melyen Balassi Bálint reneszánsz magyar költõ énekelt verseit szólaltatják meg.

2006-ban két újabb CD jelent meg az együttes elõadásában: Sacred Music of Medieval Hungary up to the Age of King Matthias – Magyar Kultúra Kiadó, HCD 324; Salamone Rossi: The Songs of Solomon – Sacred vocal works in Hebrew – Hungaroton Classic, HCD 32350.

Legutóbbi Hungaroton CD-jük (Giovanni Pierluigi da Palestrina (c.1525-1594) Priego alla Beata Vergine - Delli Madrigali Spirituali a cinque voci. Libro secondo, Roma, 1594. Hungaroton Classic 2007. HCD32497) újabb CHOC-díjat kapott, valamint a kiadó jóvoltából "Kórusmûvek" kategoriában nevezték a MIDEM CLASSIC AWARD, klasszikus zenei díjra.

A Corvina Consort 2000. nyarán mutatkozott be a nemzetközi koncertpódiumokon. A németországi „Uckermärkische Musikwoche” meghívottjai voltak. Felléptek az „Olaszországi Magyar Évad” (2002.) keretében, illetve visszatérõ vendégei a „Festival van Vlaanderen – Antwerpen” (2000., 2005.) valamint a „Csíkszeredai Régizene Fesztivál” (2004., 2005.) rendezvényeinek.

Elsõ tengerentúli hangversenykörútjuk Kanadába vezetett 2006-ban. A québeci „Festival des musiques sacrées de Québec” meghívásának tettek eleget nagy sikerrel, valamint több helyszínen is felléptek Torontóban. Ugyanebben az évben a szlovákiai Szencen szerepeltek a „XXXVII. Szenci Molnár Albert Napok” keretében.

2008. januárjában a Bécsi Collegium Hungaricum az együttes hangversenyével nyitotta meg a "Reneszánsz Év 2008" egész éves program-sorozatát. Õsszel egy nagysikerû baltikumi turnéra utazott a Corvina Consort, ahol a Tallinni Filharmónia és a Helsinki Régizene Fesztivál meghívásának tettek eleget.

Nemzetközi sikereiken túl a hazai hangverseny-életben is jelentõs szerepet töltenek be. Ebbõl különösen kiemelhetõ az a három tematikus koncertsorozat, amely az együttes tízéves mûködését leginkább meghatározza:

 

További információk: corvinaconsort.hu