F橤n뺼br> Habsburg-Lotharingiai Mihᬹ
f襲ceg

 


CHORALIS CONSTANTINUS

A zenetrtnet egyik legnagyobb vllalkozsa.

1550-ben s 1555-ben Hieronymous Formschneider nrnbergi kiadnak ksznheten jelent meg hrom ktet terjedelemben a teljes egyhzi vet fellel mise-proprium anyagokat tartalmaz kiadvny.

Az els ktet a vasrnapok szertartshoz kapcsold tteleket kzli. A msodik ktetben a nagyobb egyhzi nnepek (hsvt, pnksd, mennybemenetel stb.) liturgikus ttelei tallhatak, mg a harmadik ktetben a szentek nnepeihez kapcsoldan kzl mveket, kiegsztve nhny egyedi nnep anyagval (akadnak dupliklt alkalmak a msodik ktettel sszevetve, nmileg eltr liturgikus ttelekkel), illetve nhny alternatim gyakorlat szerint megkomponlt mise-ordinrium ciklus is helyet kapott az utols ktetben.

Prbljuk ttekinteni ennek a hatalmas zenei kincsnek a keletkezstl a nyomtatott megjelensig terjed kzel 50 vig tart kalandos trtnett!

A trtnet 1507-ig nylik vissza, amikor Heinrich Isaac a csszri Kapella zeneszerzjeknt I. Miksa ksretben Konstanz vrosban tartzkodik. Ekkor figyel fel r a katedrlis pspke, s kri fel egy teljes egyhzi vet fellel liturgikus nekanyag megkomponlsra, a konstanzi katedrlis szmra. Isaac 1508. prilis 14-n megbzst kap a katedrlis kptalanjtl a fontosabb nnepek (etlich officia in summis festivitatibus) „Formulinak” (Formularies=alapelvek) elksztsre. A kvetkez feljegyzs szerint 1508. mjus 18-n nhny elksztett „Formula” tdolgozsra krik. Vgl a megbzstl szmtott 19 hnappal ksbb, 1509. november 29-n a kptalan elfogadja a teljes mise-proprium anyag „Formulit” (1509 Exparte Cancionales per ysaac transmissi). „Formulk” alatt valsznleg azt a tervet kell rteni, amiben Isaac rgzti a megzenstend rszek liturgikus szvegt s gregorin dallam-anyagt. Ezt a tervet Isaac htralev letben folyamatosan valstja meg, a „Formulk” szerint sorra komponlja meg azok tbbszlam rszeit. Minden bizonnyal a katedrlisban e szerint az sszellts szerint vgeztk a szertartsokat 1526-ig, amikor a protestnsok tmadsai ell a kptalan meneklni knyszerlt Konstanzbl.

Isaac konstanzi kziratai s azok msolatai – ezekben a nehz idkben – egy augsburgi knyvkeresked, Georg Willer tulajdonba kerltek, aki ezeket tovbbadta Hans Ott rszre, Nrnbergbe. Hans Ott felismerve a „Formulk” jelentsgt, felkri zeneszerz bartjt Ludwig Senfl szemlyben, hogy szerkessze meg a teljes anyagot a rendelkezsre ll kziratok s msolatok segtsgvel, illetve a hinyz rszeket az „Formulk” alapjn egsztse ki. Senfl a feladatot kivl tletnek s lehetsgnek tallta. A nagyszer komponista Isaac tantvnya volt, ahogy az nletrajzi motettjbl (Lust hab ich g’habt zur Musica) kiderl.

Mestert 1515-ben kzvetlenl kvette a Habsburg udvar zeneszerzi llsban, amit Isaac hallnak idejn is betlttt. Mvszi cljnak tartotta Isaac tervt a csszri udvar Kapelljban megvalstani, de ebben megakadlyoztk. 1519-ben I. Miksa hallakor az Kapellt feloszlattk, Senfl-t elbocstottk. A zeneszerz hsge korbbi mesterhez tretlen maradt. 1520-ban ennek kes bizonytkt adja a Liber Selectarum Cantionum c. motetts ktet megjelentetsvel, melyben Isaac mveibl is tbbet kzread.

Senfl-t j pozcija Mnchenbe, a bajor hercegi udvarba szltja. Itt 1523-ban kapja azt a feladatot, hogy szervezzen udvari Kapellt. (Ebbe a krusba nyer nhny vtized mlva Orlando di Lasso is felvtelt mint nekes, majd az irnytsa alatt ri el a mncheni Kapella a fnykort.) Senfl, nem sokkal Mnchenbe val megrkezse utn hozzkezd Isaac mveinek msolsba. Nem vletlen, hogy a legfontosabb 4 kziratos Isaac mveket tartalmaz forrs itt tallhat (MSS 35-38). 1531-et runk, amikor Hans Ott felkeresi Senfl-t tervvel, aki ezutn hossz ideig dolgozik mestere hagyatkn. Hat vvel ksbb, Ott egy msik kiadvnynak (Novum et insigne opus musicum, 1537.) elszavban beharangozza a kszl tervet: „Isaaci pauca habere potui, sed facile id pensabimus proxima editione, qua Choralem cantum constantiensem, ut vocant vulgabimus”. Anyagi nehzsgek miatt a ktet nem tud megjelenni. Idkzben Senfl 1542-1543 krl meghal, majd nemsokkal utna 1546-ban Hans Ott is. Senfl 1537-ben elkszlt Isaac terveinek megszerkesztsvel, a hinyz rszek kiegsztsvel, sszellt a nagy m, legalbbis erre utal, hogy halla utnrl nincsenek mstl bejegyzsek a kziratban. A kiadvny Hieronymous Formschneiderhez kerl, aki 1550-ben adja ki a Choralis Constantinus I. ktett, majd 1555-ben a II. s III. ktetet.

Tbb mint hrom vszzadnak kellett eltelnie, hogy modern trsban is napvilgot lsson ez a sorozat. Az els kt ktet modern kiadsa kritikai jegyzetekkel 1898-ban s 1909-ben jelent meg Guido Adler s Anton Webern kzreadsban. A korbbi erfesztsek az 1950-es vek utn felersdtek a tekintetben, hogy alapos vizsglat al kerljenek a „Formulk” egyes rszei s a teljes kompozcis sorozat. Rgi Gradulk s Misslk, szmos kzirat s nyomtatvny tvizsglsa trtnt meg a szba jhet egyhzmegyk terletn, ahol ezek a mvek liturgikus hasznlatba kerlhettek.

A konstanzi pspksghez tartoz nyomtatott Graduale nem kerlt el ebbl az idbl, csak kzrsos Missale. Ez alapjn egyrtelm, hogy a Choralis Constantinus terve az felkrskre kszlt. A msodik ktetben tallhat hrom szent anyaga (St. Conrad, St. Pelagius s St. Geberhard) teszi egyrtelmv, hogy Isaac ezt az sszelltst Konstanz szmra rta. Ezek a szentek csak a helyi liturgiban szerepelnek. A msodik ktet „Formulit” sszevetve a Missalval kiderl, hogy ez a ktet teljes egszben Konstanz szmra kszlt. Azonban ms a helyzet az els s harmadik ktettel. Ezek sszevetse a konstanzi Missalval mutatnak kisebb eltrseket, st esetenknt a „Formulk” nincsenek semmilyen sszefggsben a miseknyvvel. Ennek a kt ktetnek a legfbb forrsai a Senfl s trsai ltal msolt mncheni kziratok (MSS 35-38). Ezek tbb liturgikus knyvvel val sszehasonltsa alapjn a passaui nyomtatott Graduale, az 1511-ben Bcsben megjelent Graduale Pataviense vehet mintnak a „Formulkat” illeten. E szerint a Graduale szerint vgeztk a bcsi csszri Kapella liturgikus gyakorlatt.

Az els ktetben kapnak helyet az albbi mise-proprium anyagok: (a) Szenthromsg vasrnapja, (b) 23 pnksd utni vasrnap, (c) Adventi idszak vasrnapjai, (d) Vzkereszti idszak vasrnapjai, (e) Nagybjti idszak vasrnapjai, a (f) Hsvti idszak vasrnapjai s a (g) Mennybemenetel utni vasrnap.
A harmadik ktetben Senfl kzreadsban a kvetkez nnepek ttelei tallhatak: (a) Szentek kzs rszei, (b) 5 Tractus, (c) 17 „Formula” egyes szentek nnephez s szentek kzs rszeihez kapcsoldva, amelyek kzl 7 dupliklt nnep a msodik ktettel, valamint (d) 5 mise-ordinrium ciklus.

Senfl szndka egyrtelmen az volt, hogy Isaac ltal Konstanz felkrsre elkezdett zenei anyagot a „Formulk” alapjn kiegsztse az egsz egyhzi vre, amihez mg alternatim ordinrium sorozatot is illesztett, ami egy templomi krus szmra teljess teszi a hrom ktetet. Az odaad tantvny megszerkesztette mestere teljes liturgikus zenei trekvseit magbafoglal gyjtemnyt. Egy dolog nem sikerlt maradktalanul, mgpedig az, hogy egy egyhzmegye rtusa szerint lljon ssze a teljes hrom ktet. Erre utal a sorozat msodik s harmadik rszben tallhat dupliklt nnepek sora (ami a teljes mvet tekintve igencsak elenysz). Ilyen mdon ktfle gyakorlat szerint, a konstanzi s a passaui/bcsi rtus szerint ll ssze a teljes sorozat.

Ezek szerint a Choralis Constantinus cm kiss flrevezet, hiszen az els s harmadik ktet csak a csszri Kapella gyakorlata szerinti anyaggal kszlt el. Senfl megprblta megrizni eredeti egysgben az egyes nnepek tteleit, az egyes ttelek klnll rszeit, ezrt nem javtott bele mesternek Konstanz szmra sszelltott msodik ktetnek anyagba, gy maradhatott meg ez a rtusok szerinti kettssg.

Tbb szempontbl is nagy jelentsg a Choralis Constantinus megjelense. A ktetben rgztett eladi gyakorlatnak kzpkori gykerei vannak. Az els tbbszlam mvek – melyek liturgikus hasznlatra, ezen elv szerint kszltek – a XII- XIII. szzadbl maradtak fent. Legfontosabb forrsuk a francia Notre Dame-i iskola kt alakjnak Leoninusnak s Perotinusnak mveit is tartalmaz Magnus liber organi nevet visel kotts kzirat. Isaac korbl tudunk tbb zeneszerzrl is, akik ezt a gyakorlatot egy-egy proprium sorozat erejig alkalmaztk, m sem kortrsainak, sem a ksi utdoknak nem sikerlt ezt a teljes egyhzi v alkalmaira kiterjesztenie. Ismernk nagynev komponistkat, akik ksrletet tettek erre vonatkozan, de vagy nem lett teljesen kidolgozott mvk, vagy nem is maradt belle fenn kzzelfoghat adat, csak rsos forrsok utalnak erre. Ilyen pldul William Byrd: Gradualia sorozata, vagy Giovanni Pierluigi da Palestrina: Gradualia terve.

A XVI. szzad kzepn, a nmet kottakiadsban ritkasg volt, hogy kln kiadvnyt jelentessenek meg egy szerz mveibl, fleg hogyha az illet nem nmet szlets. Heinrich Isaac volt az els, aki ilyen megtiszteltetsben rszeslt.

Ez a m az utkorra hagyomnyozza a korabeli nmet egyhzzenei gyakorlatot, I. Miksa csszr s ms jeles fejedelmek udvarainak nekes hagyomnyt.

Ez az els olyan jelleg kiadvny, amelyet a ksbbi sszkiadsok (Opera omnia) elfutrnak tekinthetnk.

Liturgikus szempontbl pedig, a megjelens utn az els rsz, a vasrnapok anyagt tartalmaz ktet alapjn folytak a vasrnapi szentmisk a Habsburg udvarban, s ez a gyakorlat elterjedt egsz Ausztriban, Nmetorszgban s a svjci egyhzban, aminek rvid idn bell a reformci terjedse szabott gtat.