Fővédnök:
Habsburg-Lotharingiai Mihály
főherceg

 


Discantus Énekegyüttes - HU

Az énekegyüttes 1996 őszén alakult. 1997-ben tartotta első koncertjét, és az ezt követő években a fővárosban, vidéken és külföldön is rendszeresen adott önálló koncerteket. Az együttes ma 12 tagot számlál, többen közülük a Liszt Ferenc Zeneakadémia vagy más felsőoktatási intézmény karvezetés szakán végeztek.

 Az énekegyüttes repertoárja főként  reneszánsz és korabarokk egyházi zenéből áll, a koncerteken ezenkívül e korszakok világi irodalmából valamint a huszadik század magyar és külföldi szerzőitől is szerepelnek tételek.

 Az együttes több nemzetközi versenyen és fesztiválon is részt vett:

2001-ben a VIII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen megynyerte a Vegyes Kamarakórusok kategóriáját és küldöndíjjal is jutalmazták.

Ugyanez év júliusában a Wernigerodeban megrendezett 2. Johannes Brahms Kórusversenyen a kategóriagyőzelem mellett megnyerte a verseny Nagydíját is, a Johannes Brahms-Díjat is.

2002-ben a Prágai Petr Eben Adventi Kórusversenyen a kategóriagyőzelem mellett szintén megynyerte a fesztivál Nagydíját is.

2004 nyarán az olaszországi Goriziában megrendezett 43. Nemzetközi Kórusversenyen mindkét induló kategóriában elsőként végzett az énekegyüttes, és ismét megkapta a verseny Nagydíját.

 2002-ben megjelent az együttes első CD-je, amelyen Thomas Tallistól és Giovanni Pierluigi da Palestrinatól szerepelnek motetták.

 Az együttest jelenleg Mészáros Péter vezeti.

 

További információk: www.discantus.hu


ESEMÉNYEK

2009. március 22., vasárnap 18.00 – Nagyböjt 4. vasárnapja (szertartás)
Helyszín: Budapest-Belvárosi Főplébániatemplom
a belépés ingyenes

2009. március 1., vasárnap 19.00 – Nagyböjt 1. vasárnapja (koncert)
Helyszín: Budapest-Belvárosi Főplébániatemplom
a belépés ingyenes