F橤n뺼br> Habsburg-Lotharingiai Mihᬹ
f襲ceg

 


Szent Korona Kórus - SK

A kórus, mely a Musica Sacra elkötelezett művelője, 1997-ben alakult. Megalakulásának előzményei visszavezethetők az 1995-96-os évre, mivel ezekben az években  kezdett az énekkar összetétele kialakulni. Kezdetben női karként indult, majd az évek során vegyeskarrá fejlődött. Nevét, - melyet 1997-ben vett fel - a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. A kórus létszáma 30 fő. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed. Rendszeres liturgikus szolgálatot teljesít az egyházközség életében. E fő feladata mellett aktív résztvevője a hazai és magyarországi koncertéletnek és kulturális rendezvényeknek.

Az évek során vendégszerepelt Magyarország több nagy városában, valamint Ausztriában, Csehországban és Olaszországban. Az énekkar számára maradandó élményt nyújtott a 2001-es olaszországi zarándokút, melynek során fellépett többek között Páduában, Rómában a Szent Péter-, ad Szent Pál-, valamint a Lateráni és a Santa Maria Maggiore Bazilikában. A külföldi fellépések közül emlékezetes a Pesti Vigadóban- és a budapesti Zeneakadémián, valamint a bécsi Stephan’s dómban történő vendégszereplésük. Két alkalommal részt vett a váci egyházzenei találkozón és a Piliscsabai Egyházzenei Napokon.

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen  ezüst-koszorús minősítést ért el egyházzene kategóriában. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsüri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. A 2005-ös évben a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett.

Az énekkarnak megalakulásától kezdve Ipoly-balog, ez az alig 900 lelket számláló község ad otthont.

Karnagy: Molnár Ottó

Kóruselnök: Czibulya Márk 

A kórus fenntartója a Szent Korona Kórus Társaság