F橤n뺼br> Habsburg-Lotharingiai Mihᬹ
f襲ceg

 


Capilla Flamenca - B

Capilla Flamenca énekes-hangszeres együttes nevét V. Károly egykori udvari kórusáról kapta. Amikor az uralkodó 1517-ben elhagyta Flandriát, legjobb zenészeit magával vitte, hogy „élõ polifóniaként” kísérjék el Spanyolországba. A Capilla Flamenca zenészei, akiket ma is fõleg Flandriából toboroznak, a 15-16. századi zene különleges hangzását autentikus módon szólaltatják meg.

A polifón repertoárból Dirk Snellings jelentõs zenetudósok közremûködésével egyedülálló programokat állít össze, több mûvészeti ág egyesítésével, ami a mai kulturális kínálatban különleges értéket jelent. A Capilla Flamenca áttetszõen polifonikus hangzásképe a zenészek közötti kreatív együttmûködésnek köszönhetõ, amely a polifón zene történelmi, mûvészi és technikai hátterének alapos ismeretébõl táplálkozik. A Capilla Flamenca énekes magját (Marnix De Cat kontratenor, Tore Denys tenor, Lieven Termont bariton and Dirk Snellings basszus) a mûsor igényei szerint további énekesekkel, alta capellával (fúvós hangszerek), bassa capellával (húros hangszerek) vagy orgonával egészítik ki.

A Capilla Flamenca megkapta az Il Filarmonico komoly elismerést jelentõ nemzetközi díját, amit egyrészt elõadásaik mûvészi színvonalával, másrészt zenetörténeti kutatásaik kulturális értékével érdemeltek ki. Ezt a díjat korábban olyan neves mûvészeknek ítélték oda, mint Olivier Messiaen, J. E. Gardiner, Zubin Mehta, Pierre Boulez vagy Gustav Leonhardt. Az együttest nemrég a flamand kormány Zenei Kultúráért adományozott díjával is kitüntették, többek között a polifón zene szélesebb körben való megismertetéséért. A Capilla Flamenca felvételei is számos jelentõs díjat nyertek már el (Prix Choc [Le Monde de la Musique], Diapason d’Or, Répertoire10, valamint két Caecilia-díj a belga sajtótól és a Klara Music Prize, 2004). A számos díj és az igen pozitív kritikák is azt bizonyítják, hogy a Capilla Flamenca a régizene egyik vezetõ együttese.


További információk: www.capilla.be

2009. november 26., csütörtök 19.00

Belvárosi Szent Mihály Templom

Missa de Beata Virgine

Belépõ: 2000 Ft